Konekeskus HiFi

Kannettavasta tietokoneesta tabletteihin ja älypuhelimiin

computer tablet phone_446871643Moni muistaa vielä hyvin 80-luvulla saapuneet commodore-tietokoneet, joiden pääasiallinen tarkoitus oli pelaaminen. Kannettavien tietokoneiden eli läppäreiden yleistymisen alkuaikoina internet oli uusi juttu, jossa ei surffailtu ja hoidettu asioita kuten nykyisin. Suurimmilla yrityksillä oli nykyisen mittapuun mukaan raakilemaiset sivut eikä netti ollut samanlainen tori kuin nyt, jossa kaikki kokoontuvat. Surffailu oli hidasta puuhaa, yhteydet kalliita ja verkon läpimurto antoi vielä odottaa itseään.1990-luvulla tietokoneet ja verkko ei ollut vielä kaikkien arkipäivää. Tietokoneita näkyi työpaikoilla mutta sähköpostin käyttöä vasta opeteltiin eikä asioiden hoitaminen onnistunut verkossa. Pankkipalvelut hoidettiin pankissa ja ostokset tehtiin kaupoissa – nykyajan nettikauppa ja lähes kaikkien asioiden siirtyminen verkkoon olisi kuulostanut tuolloin melko uskomattomalta, vaikka tietotekniikka kiinnostikin monia.

Enemmän vapaa-aikaa verkosta

2000-luku on ollut tietotekniikan nopean kehityksen kulta-aikaa. Moni unohtaa kuinka paljon tietokoneet ja verkko ovat helpottaneet elämäämme, iso osa jonottamisesta ja juoksevien asioiden hoidosta on tehty nopeaksi ja helpoksi, joten vapaa-aikamme on lisääntynyt huomattavasti. Puhelimet ovat muuttuneet pieniksi tietokoneiksi, joiden avulla voi tehdä kaiken mitä tietokoneella ja joskus hieman enemminkin. Hyppäys tiiliskiven painoisesta ensimmäisestä kannettavasta puhelimesta kevyeksi käsitietokoneeksi on ollut huikea. Vielä 20 vuotta sitten näköpuhelut ja pankkisiirrot tietokoneella tuntuivat avaruusajan elokuvien maailmaan kuuluvilta, nyt ne ovat osa arkeamme.phone_410796739Älypuhelimien nopea kehitys on nyt suvantovaiheessa ja uudet innovaatiot keskittyvät järjestelmiin ja palvelutarjontaan. Toisaalta se, mitä tietotekniikka tulee olemaan 15 vuoden päästä, on hämärän peitossa. Uusi keksintö, joka voi tuntua melko pieneltä, saattaa mullistaa koko tietotekniikan maailman hetkessä. Olemme tottuneet ajatukseen että kaikki on klikkauksen päässä, palvelut ja tieto.Kannettavilla tietokoneilla on paikkansa mutta arkisessa käytössä puhelimet ovat rynnineet ohi. Ne ovat pieniä ja kevyitä, joten niiden käyttö ja kuljettaminen missä tahansa on helppoa. Aamuruuhkaisessa bussissa on hankalaa kaivaa laukusta kannettavaa ja alkaa pelaamaan tai suunnata ostoksille mutta laadukkaalla älypuhelimella se onnistuu kitkattomasti. Puhelimien käyttöjärjestelmien erilaiset palvelut ovat mullistaneet puhelimen käytön täysin, eri järjestelmien kautta on mahdollista ladata maksuttomia ja maksullisia sovelluksia eli appseja. Niiden avulla voi pelata, saada tukea urheiluun ja ruokavalion muutokseen, tarkastella säätietoja ja uutisia. Jokaiselle löytyy oman kiinnostuksen alalta lukematon määrä arkea helpottavia tai ilostuttavia palveluita.

Jatkuvaa kehitystä

Vaikka nyt eletäänkin puhelimien kehityksen saralla hiljaisia aikoja, ei se tarkoita kehityksen loppumista. Monien alalla toimivien pajoissa puuhastellaan jatkuvasti ja haudotaan uusia ideoita. Tulevaisuudessa on odotettavissa paljon uutta. Mobiilikulttuuri on muuttanut ihmisten käyttäytymistä ja se ohjailee varmasti meitä myös omalla tavallaan tulevaisuudessa. Ihmisen tarve olla mukana teknologisessa kehityksessä on suuri. Ennen muinoin teknologiset saavutukset eivät aina koskettaneet yksilöitä suoraan mutta nykyisin kehitys on tullut osaksi meitä. Näin ollen myös kiinnostus alan messuja, pelaamista ja palveluita kohtaan on kasvanut.Pelaaminen oli ennen nörttien puuhaa, nykyisin se on osa populäärikulttuuria. Pelaamisesta on tullut ”coolia”. Puhelimien kehitys on kulkenut käsi kädessä pelimaailman kanssa. Älypuhelimella pelaaminen on nykyään nautinnollista, sillä isot ruudut tekevät pelikokemuksesta mielekkään. Puhelimiin on mahdollista ladata valtavasti pelejä, ja lähes kaikki pelisivustot ovat lähteneet kehitykseen mukaan tukien mobiilipelaamista.gaming phone_350362706Mobiilipelaaminen on nykyaikaa, sillä se vapauttaa pelaajan sitoutumisesta tiettyyn paikkaan ja aikaan. Moni haluaa pelata juuri silloin kun on turhaa luppoaikaa – ehkäpä lääkärin vastaanotolla tai lounastauolla. Puhelin on vapauttanut käyttäjän kahleista ja rajoituksista, joita iso kannettava saati pöytäkone eivät pystyneet tekemään.Kilpailu eri tietokoneiden ja puhelimen järjestelmien välillä on kovaa. On Androidin kannattajat ja IOS-laitteiden puolesta puhujat ja molemmille löytyy faninsa. Eri käyttöjärjestelmien välisessä kilpajuoksussa molemmat suoltavat ulos uusia palveluita ja pyrkivät saamaan asiakkaat puolelleen. Puhelinta hankkiessa ei enää mietitä puhelimen ominaisuuksia, vaan sen käyttöjärjestelmän palveluita ja niiden yhteensovittamista muiden kodin laitteiden kanssa.Tulevaisuudessa järjestelmät tulevat laajenemaan varmasti nykyistä suurimmiksi kokonaisuuksiksi, joiden avulla voi hoitaa arkea nykyistä laajemmin, esimerkiksi hoitamalla kodin laitteita puhelimen kautta. Vaikka puhelin on tietyissä asioissa syrjäyttänyt kannettavan tietokoneen, ei se pysty siihen kuitenkaan kaikessa. Tietokoneen avulla kirjoitetaan ja suunnitellaan, kun taas kokonsa puolesta puhelin pysyy enemmin yhteydenotto- ja viihdekäytössä. Pöytäkone pitää siis paikkansa kodin nurkkauksessa ja työpaikoilla rinnallaan puhelin, joka puolestaan pitää käyttäjänsä kiinni maailman tapahtumissa, peleissä, sähköpostissa ja sosiaalisessa mediassa myös toimiston ja kodin ulkopuolella.